services
Παρακολούθηση Κύησης
Η συστηματική και μεθοδική παρακολούθηση της κύησης από τη γυναικολόγο συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της περιγεννητικής και μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς και στην πρόληψη προβλημάτων που θα εμφανιστούν στη διάρκεια.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να γίνεται προγραμματισμός των επισκέψεων της εγκύου στη γυναικολόγο με τη συχνότητα των ραντεβού να εξαρτάται από την εξέλιξη και τα δεδομένα της εγκυμοσύνης.
Σε γενικές γραμμές, η γυναίκα επισκέπτεται τη γυναικολόγο της μία φορά τον μήνα μέχρι και την 32η εβδομάδα και στη συνέχεια οι επισκέψεις πυκνώνουν σε μία κάθε δύο εβδομάδες μέχρι την 36η εβδομάδα. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα της κύησης η έγκυος παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση από τη γυναικολόγο.
Το πρώτο ραντεβού
Στην πρώτη επίσκεψη της εγκύου στη γυναικολόγο ο βασικός στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ότι η εγκυμοσύνη του εμβρύου μέσα στη μήτρα εξελίσσεται ομαλά. Για αυτό γίνεται ένα υπερηχογράφημα στο διάστημα 5ης-8ης εβδομάδας ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μονήρη ή πολύδυμη κύηση, ποια είναι η θέση εμφύτευσης του εμβρύου και η ηλικία της κύησης, καθώς επίσης και η ανίχνευση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου.
Σε αυτή τη φάση της πρώτης επίσκεψης η γυναικολόγος συστήνει στην έγκυο τη χορήγηση φυλλικού οξέος, το οποίο λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τη εγκυμοσύνης, με στόχο να αποφευχθούν βλάβες στον νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Ταυτόχρονα, η γυναίκα ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη διατροφή της, ενώ γίνεται μέτρηση του σωματικού της βάρους και βέβαια η γυναικολόγος λαμβάνει πλήρες ιστορικό.
Παράλληλα με τα παραπάνω, η γυναίκα υποβάλλεται και στον πρώτο εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει γενική εξέταση αίματος, διευκρίνιση της ομάδας αίματος και του Rhesus, σάκχαρο αίματος και ουρία, έλεγχο για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως σύφιλη, AIDS, ηπατίτιδα B και C, για τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό, έλεγχο για αντισώματα στην ερυθρά, έλεγχο του θυρεοειδούς και γενική ούρων.
Παρακολούθηση κύησης ανά εβδομάδες
Μετά το πρώτο βασικό ραντεβού και τους ελέγχους που προβλέπονται, η έγκυος επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη γυναικολόγο της.
Στο διάστημα μεταξύ της 11ης και της 16ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης η γυναίκα υποβάλλεται πρωτίστως σε υπερηχογραφικούς ελέγχους, τη λεγόμενη αυχενική διαφάνεια, ώστε να ανιχνευθούν τυχόν χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο έμβρυο, η προεκλαμψία και το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.
Από τη 16η έως τη 18η εβδομάδα της κύησης γίνεται κλινική εξέταση της εγκύου σε βασικούς δείκτες, όπως η πίεση, το σωματικό βάρος, καθώς επίσης η γυναικολόγος ακροάζεται τους καρδιακούς παλμούς του κυοφορούμενου παιδιού. Και σε αυτή την επίσκεψη διενεργείται υπερηχογράφημα για την ανάπτυξη του εμβρύου και τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου, εξετάσεις αίματος και ούρων.
Στο διάστημα των εβδομάδων 20 έως 24 το βασικό όπλο της γυναικολόγου για την παρακολούθηση της κύησης είναι ο υπέρηχος που θα σκιαγραφήσει τον τρόπο ανάπτυξης της ανατομίας του εμβρύου. Με την εξέταση Doppler στις μητριαίες αρτηρίες θα εντοπιστεί πιθανή προεκλαμψία και με τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου τυχόν πρόωρος τοκετός. Σε αυτή τη φάση γίνεται και η υπερηχοκαρδιογραφική εξέταση του εμβρύου.
Μεταξύ της 26ης και της 28ης εβδομάδας καταγράφεται η καμπύλη της γλυκόζης και συνταγογραφούνται εκ νέου εξετάσεις για τον έλεγχο της έμμεσης Coombs σε γυναίκες που έχουν Rhesus αρνητικό.
Πλησιάζοντας τον τοκετό, η παρακολούθηση της κύησης συνεχίζεται με Doppler για την εμβρυική κυκλοφορία και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου στο διάστημα από την 32η έως την 34η εβδομάδα.
Στις 36 με 38 εβδομάδες λαμβάνεται κολπικό έκκριμα για καλλιέργεια με στόχο τον εντοπισμό συχνών παθογόνων μικροοργανισμών, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος, διενεργείται καρδιοτοκογράφημα στο έμβρυο, σχηματίζεται το βιοφυσικό προφίλ του και βέβαια η γυναικολόγος αξιολογεί τον τράχηλο της εγκύου.
Στο τελικό στάδιο, στις εβδομάδες 39 και 40, η παρακολούθηση της κύησης επικεντρώνεται στο βιοφυσικό προφίλ του κυοφορούμενου παιδιού, στο καρδιοτοκογράφημα, ενώ η γυναικολόγος εξετάζει εάν ο τράχηλος έχει ωριμάσει. Ακόμα, εάν η γυναικολόγος κρίνει ότι ο τοκετός πρέπει να γίνει με καισαρική τομή, τότε σε αυτό το ραντεβού προγραμματίζεται η ημερομηνία της.
Μετά το πέρας το 40 εβδομάδων συστήνεται η καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου ανά 2 ημέρες και η υπερηχογραφική αξιολόγηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιηθεί προσπάθεια αποκόλλησης των μεμβρανών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες αυτόματης έναρξης του τοκετού.
Αιμορραγία στην κύηση
Η αιμορραγία στην κύηση είναι συχνό φαινόμενο σε κάθε φάση της, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Τις περισσότερες φορές βέβαια η αιμορραγία εκδηλώνεται στο πρώτο τρίμηνο και μάλιστα στο 20% με 40% των κυήσεων. Το αίμα προέρχεται συνήθως από τη μητέρα και όχι από το έμβρυο και στα περισσότερα περιστατικά οφείλεται σε ρήξεις στα αγγεία της μήτρας ή του τραχήλου.
Τις περισσότερες φορές η έγκυος είναι πιθανό να δει μια ελαφριά αιμορραγία για μια-δυο μέρες στην αρχή της κύησης, διότι σε εκείνη τη φάση το ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί ενσωματώνεται στη μήτρα.
Ελαφριά αιμορραγία μπορεί να διαπιστωθεί και στη συνέχεια, όταν ο πλακούντας προσκολλάται στο ενδομήτριο. Επίσης, κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αιμορραγία, διότι μαλακώνει ο τράχηλός τους στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ένα άλλο αίτιο της αιμορραγίας στην αρχική φάση της κύησης είναι η μόλυνση του κόλπου ή του τραχήλου ή η παρουσία πολύποδα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η σεξουαλική επαφή της εγκύου μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία.
Σε κάθε περίπτωση η έγκυος οφείλει να επικοινωνήσει κατευθείαν με τη γυναικολόγο της μετά την παρατήρηση της αιμορραγίας, για να την παραπέμψει για τις απαραίτητες εξετάσεις και να εντοπιστούν τα αίτια πρόκλησής της. Βασικό μέλημα της γυναικολόγου είναι να αποκλείσει το ενδεχόμενο τετελεσμένης αποβολής, την έκτοπη κύηση ή ένα σοβαρό παθολογικό συμβάν, συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή της γυναίκας.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται τα ακριβή αίτια της αιμορραγίας στα πρώτα στάδια της κύησης, εντούτοις η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά και ολοκληρώνεται με τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.
Εγκυμοσύνη και αλλαγές στο σώμα της γυναίκας
Το γυναικείο σώμα αλλάζει με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτές οι αλλαγές είναι τόσο μοναδικές όσο και το ταξίδι προς τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου.
Εκείνο που γνωρίζουν όλοι ότι αλλάζει είναι η κοιλιά, η οποία διογκώνεται με το πέρασμα των μηνών καθώς αυξάνεται το βάρος της γυναίκας που πλέον φέρει μέσα της ακόμη έναν άνθρωπο. Μαζί με την κοιλιά συνήθως αυξάνεται και το στήθος ενώ γίνεται και πιο ευαίσθητο.
Το δέρμα της γυναίκας γίνεται πιο φωτεινό και τα μαλλιά μπορεί να πυκνώσουν, ενώ τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Άλλη μία συχνή αλλαγή στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ραγάδες στην κοιλιά και η εμφάνιση μια γραμμής σκούρου χρώματος που μπορεί να εμφανιστεί από τον αφαλό προς το ηβικό οστό, σημάδια που ατονούν σταδιακά μετά τον τοκετό.
Παράλληλα, η γυναίκα νιώθει πιο συχνά την ανάγκη για ούρηση, διότι αυξάνεται τόσο η ροή του αίματος όσο και ο όγκος του, ενώ βέβαια το έμβρυο πιέζει όλο και περισσότερο την ουροδόχο κύστη, ενώ αναπτύσσεται.
Η κούραση μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή με το πέρασμα των μηνών και ειδικά στην αρχή και στο τέλος της κύησης, ενώ στο πρώτο τρίμηνο 3 στις 4 γυναίκες νιώθουν αδιαθεσία κατά τις πρωινές ώρες στη φάση του πρώτου τριμήνου της κύησης.
Κάποιες γυναίκες ενδέχεται να νιώθουν πόνους σε διάφορα σημεία, όπως πονοκέφαλους, καούρες, ναυτίες ή να αιμορραγούν τα ούλα τους και να πρήζονται τα άκρα τους. Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να αυξηθεί θεαματικά η όρεξη για φαγητό και κάποιες άλλες μπορεί να «μισήσουν» συγκεκριμένες τροφές.
Λίγες γυναίκες είναι όμως πιο «τυχερές» αφού δεν αισθάνονται σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω καθ’ όλη τη διάρκεια της μοναδικής αυτής εμπειρίας.
Όλες οι γυναίκες όμως νιώθουν στο δεύτερο τρίμηνο το μόνο χτύπημα που είναι επιτρεπτό στη ζωή τους: εκείνο του μωρού τους και αυτό αποτελεί για όλες ένα συγκλονιστικό γεγονός.
Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.