Καισαρική Τομή - Μαρίνα Τοσουνίδου
flower-1
flower-2

services

Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή επιλέγεται από τη γυναικολόγο, όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που υποδεικνύουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του βρέφους, της μητέρας ή και των δύο.

Στην Ελλάδα το 45-50% των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή, ωστόσο οι ενδείξεις για τη διενέργειά της είναι συγκεκριμένες και πρέπει να γίνεται προσεκτική αξιολόγησή τους από τη γυναικολόγο, ώστε η γυναίκα να αποφεύγει το επιπλέον άγχος και την ταλαιπωρία.

Πότε είναι απαραίτητη η καισαρική τομή

Μία από τις περιπτώσεις που αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή είναι όταν ο πλακούντας εντοπίζεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα. Αυτή η συνθήκη ονομάζεται placenta praevia και σημαίνει ότι ο πλακούντας λειτουργεί ως φραγμός στη έξοδο της μήτρας.

Μια δεύτερη ένδειξη για καισαρική τομή αποτελεί η αποκόλληση του πλακούντα, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και άμεση αντιμετώπιση. Η καισαρική τομή αποτελεί μονόδρομο και στο ενδεχόμενο πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Άλλες ενδείξεις για καισαρική τομή είναι όταν το έμβρυο αντί να κατέβει με το κεφάλι, κατεβαίνει με τα πόδια ή με άλλο μέρος του σώματος (δηλαδή ισχιακή ή εγκάρσια προβολή) ή επίσης όταν η εγκυμονούσα εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ένδειξη αποτελεί και η κύηση δίδυμων, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ακολουθηθεί φυσιολογικός τοκετός, ιδίως όταν η μητέρα έχει γεννήσει πάνω από μία φορά φυσιολογικά στο παρελθόν και υπό την προϋπόθεση ότι τα δίδυμα έχουν ισχιακή προβολή.

Ακόμα μία περίπτωση που αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή είναι όταν έχει διαγνωστεί σοβαρή ενδομήτρια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Άλλες ενδείξεις για Καισαρική Τομή:

Καισαρική μετά από επιθυμία της γυναίκας

Εκτός των παραπάνω, σήμερα υπάρχει μια τάση στις νέες μέλλουσες μητέρες να δηλώνουν την επιθυμία τους να γεννήσουν με καισαρική τομή, διότι αγχώνονται ή ακόμη και φοβούνται τις ωδίνες του φυσιολογικού τοκετού ή τυχόν επιπλοκές.

Επίσης, κάποιες γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική τομή θέλουν να ορίσουν με ακρίβεια την ημέρα της γέννησης του παιδιού τους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μοναδική εμπειρία για τη γυναίκα, ακόμη και για τον άνδρα που βρίσκεται στην αίθουσα. Η αναμονή μετατρέπεται σε αγωνία και η αγωνία σε προσπάθεια για να καταλήξουν όλα αυτά στην πιο σημαντική γνωριμία της γυναίκας με τον άνθρωπο που μόλις έφερε στη ζωή μετά από μήνες κυοφορίας. Και βέβαια το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται από τα πρώτα δευτερόλεπτα ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος δεν μπορεί καν να περιγραφεί με λόγια.

Ακόμα, οι ωδίνες του τοκετού δεν έχουν καμία σχέση με όσα ίσχυαν στο παρελθόν, αφού σήμερα η επισκληρίδιος αναισθησία τις μειώνει δραστικά. Ταυτόχρονα βέβαια, η ανάρρωση από τον φυσιολογικό τοκετό είναι άμεση ακόμη και σήμερα που η καισαρική τομή έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα όπως και η φάση της αποκατάστασης από αυτή.

Για αυτούς τους λόγους η καισαρική πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «έκτακτη» λύση και όχι ως μέσο προγραμματισμού ή μια «εύκολη» λύση.

Πώς γίνεται η καισαρική τομή

Η πρώτη φάση είναι η χορήγηση της αναισθησίας που τις περισσότερες φορές είναι επισκληρίδιος. Η γυναίκα δεν έχει οπτική επαφή με το σώμα της κάτω από τη λεκάνη, καθώς πρόκειται για χειρουργική επέμβαση.

Αφού τοποθετηθεί καθετήρας, θα καθαριστεί η περιοχή της κοιλιάς και θα διενεργηθεί οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο και άλλη μία στα τοιχώματα της μήτρας.

Σε εκείνο το σημείο η γυναικολόγος-μαιευτήρας βγάζει το βρέφος με ειδικούς χειρισμούς, κόβει τον ομφάλιο λώρο και αφαιρεί τον πλακούντα.

Τελευταίο στάδιο είναι το κλείσιμο των τομών που ανοίχθηκαν και στη συνέχεια το μωρό παραδίδεται στην αγκαλιά της μητέρας του.

Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Τι επιπλοκές έχει η καισαρική τομή

Μπορεί η καισαρική τομή να διενεργείται εδώ και δεκαετίες, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί χειρουργική επέμβαση και άρα ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Στις πιθανές διεγχειρητικές επιπλοκές συγκαταλέγονται η αιμορραγία, κάκωση της ουροδόχου κύστης ή του ουρητήρα, επιπλοκή λόγω της αναισθησίας, τραυματισμός του εμβρύου κατά τη διάνοιξη της μήτρας.

Μετά την καισαρική τομή οι πιθανές επιπλοκές είναι φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος, φλεγμονή της μήτρας και της ελάσσονος πυέλου, φλεγμονή του ουροποιητικού. Επίσης, μπορεί να σχηματιστεί αιμάτωμα στην πύελο ή στην κοιλιά ή να εκδηλωθεί θρομβοεμβολική νόσος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω επιπλοκές καταγράφονται σπάνια, χάρη στην εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων και της αναισθησιολογίας και αυτό σημαίνει ότι η μητρική και η νεογνική θνησιμότητα έχουν μειωθεί δραματικά.

Αποκατάσταση μετά από καισαρική τομή

Μετά την ολοκλήρωση της καισαρικής τομής η μητέρα νιώθει ενοχλήσεις στις κινήσεις της, αλλά μπορεί να σηκωθεί από κρεβάτι ακόμη και την ίδια μέρα. Ο καθετήρας απομακρύνεται λίγες ώρες μετά τη μεταφορά της στο δωμάτιο και η οδηγία που δίνεται είναι να περπατήσει, ώστε να συνδράμει την επαναφορά των σωματικών λειτουργιών. Ταυτόχρονα, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα να θηλάζει το παιδί της.

Ο πόνος από το χειρουργείο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση παυσίπονων ή και αναλγητικών από την επισκληρίδιο αναισθησία. Σε γενικές γραμμές η καισαρική τομή απαιτεί 2-3 μέρες ανάρρωσης, ανάλογα πάντα με τον κάθε οργανισμό.  

Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.