services
Επιπλοκές Α΄ τριμήνου στην κύηση
Οι επιπλοκές στο Ά τρίμηνο της κύησης ποικίλουν ανάλογα με το προφίλ της κάθε μέλλουσας μαμάς και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, εάν δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία και επίβλεψη από τη γυναικολόγο.
Μερικές από τις πιο συχνά παρατηρούμενες επιπλοκές είναι η αποβολή, η έκτοπη κύηση, οι καθ’ έξιν αποβολές και η υπερέμεση κύηση.
Αποβολή
Η αποβολή είναι η αυτόματη διακοπή της εγκυμοσύνης πριν από την 24η εβδομάδα, προτού δηλαδή το έμβρυο γίνει βιώσιμο. Μια αποβολή μπορεί να είναι πρώιμη, όταν συμβαίνει μέχρι το τέλος της 13ης εβδομάδας ή προχωρημένη όταν καταγράφεται από τη 14η έως την 24η εβδομάδα. Στη δεύτερη περίπτωση η γυναικολόγος θα προβεί σε εις βάθος αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στην αποβολή.
Οι αποβολές διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:
- Επαπειλούμενη αποβολή: Πρόκειται για την περίπτωση όπου παρατηρείται κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται οριστική αποβολή, καθώς η κύηση μπορεί να συνεχιστεί φυσιολογικά.
- Παλίνδρομη κύηση: Σε αυτή την περίπτωση η αποβολή συμβαίνει χωρίς την εκδήλωση κανενός συμπτώματος.
- Ατελής αποβολή: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε διακοπή της κύησης, όμως στο υπερηχογράφημα εντοπίζονται ακόμη μέσα στη μήτρα ορισμένα στοιχεία της εγκυμοσύνης
- Τέλεια αποβολή: Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου αποβολής είναι ότι η διακοπή της κύησης έχει ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχουν ίχνη της κύησης μέσα στη μήτρα της γυναίκας
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σημειωθεί αποβολή είναι κυρίως η ηλικία της εγκύου και τυχόν ιστορικό αποβολών.
Όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες και συγκεκριμένα χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο, ανατομικοί παράγοντες όπως η ανεπάρκεια του τραχήλου ή δυσπλασίες στη μήτρα, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, που αποτελεί είδος θρομβοφιλίας, ενδοκρινολογικοί ή λοιμώδεις παράγοντες και κληρονομικές θρομβοφιλίες.
Αντιμετώπιση αποβολών
Στην περίπτωση της επαπειλούμενης αποβολής η γυναικολόγος χορηγεί προγεστερόνη με στόχο να σωθεί το έμβρυο και να συνεχιστεί η κύηση φυσιολογικά και υπό τακτική παρακολούθηση.
Εάν πρόκειται για παλίνδρομη κύηση η πρώτη κίνηση είναι η αναμονή ώστε η αποβολή να ολοκληρωθεί από μόνη της χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχουν άλλες δύο επιλογές: φαρμακευτική αγωγή ή/και χειρουργική επέμβαση.
Για την ατελή αποβολή η γυναικολόγος ακολουθεί την ίδια διαδικασία με την παλίνδρομη κύηση, ενώ με το υπερηχογράφημα φαίνεται αν η ενδομήτρια κοιλότητα είναι κενή, οπότε συστήνεται η διενέργεια τεστ εγκυμοσύνης εντός 3 εβδομάδων.
Στην πλήρη αποβολή η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί εάν η μήτρα είναι κενή και έπεται τεστ εγκυμοσύνης, όπως και στην περίπτωση της ατελούς αποβολής.
Έκτοπη κύηση
Με τον όρο έκτοπη κύηση ή εξωμήτριο κύηση εννοούμε την περίπτωση όπου το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από την ενδομήτρια κοιλότητα και συνήθως αυτό συμβαίνει στη σάλπιγγα και σπανιότερα στον τράχηλο ή στην ωοθήκη.
Εάν μια γυναίκα έχει ιστορικό σαλπιγγικής νόσου, εάν έχει υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, εάν έχει ιστορικό πυελικής νόσου ή ένα πρόκειται για γυναίκα με υπογονιμότητα, τότε αυξάνεται το ενδεχόμενο της έκτοπης κύησης.
Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η έκτοπη κύηση εμφανίζεται και σε γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανέναν από τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες.
Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης είναι η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσεως και οι κύριες ενδείξεις εγκυμοσύνης. Έπειτα όμως εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια όπως κολπική αιμορραγία, πόνος στην κοιλιά και την πύελο, γενική αδυναμία και διαταραχές του γαστρεντερικού
Το θετικό είναι ότι η έκτοπη κύηση μπορεί να εντοπιστεί από τη γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης στην 5η-6η εβδομάδα της κύησης και έτσι προλαμβάνεται η ρήξη που θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της γυναίκας. Αμέσως μετά ακολουθεί λαπαροσκοπική επέμβαση για να τερματιστεί με ασφάλεια η κύηση.
Εάν η έκτοπη κύηση δεν εντοπιστεί από την αρχή τότε η διάγνωσή της γίνεται με τη ρήξη η οποία προκαλεί έντονα και επείγοντα συμπτώματα όπως είναι η κολπική αιμορραγία και ο δυνατός πόνο στην κοιλιά σε συνδυασμό με αιμοδυναμική κατάρρευση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί κατευθείαν με λαπαροσκοπικό χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα.
Καθ΄ έξιν αποβολές
Όταν μια γυναίκα έχει τουλάχιστον 3 συνεχόμενες αποβολές, τότε πρόκειται για καθ’ έξιν αποβολές, μία κατάσταση η οποία αφορά το 1% των ζευγαριών και προκαλεί αυξημένα επίπεδα άγχους στη γυναίκα αλλά και στον άντρα.
Όπως και στις άλλες περιπτώσεις αποβολών έτσι και στις καθ’ έξιν αποβολές το πρώτο αίτιο εκδήλωσής τους είναι η ηλικία της γυναίκας και το σχετικό ιστορικό αποβολών στο παρελθόν. Οι γενετικοί, λοιμώδεις, ενδοκρινολογικοί και ανατομικοί παράγοντες, οι κληροδοτούμενες θρομβοφιλίες και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθ’ έξιν αποβολές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γυναικολόγος προχωρά σε πιο αναλυτική διερεύνηση των αιτιών των αποβολών, ώστε να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθεί νέα αποβολή στο μέλλον. Αυτή η διερεύνηση περιλαμβάνει υπέρηχο γεννητικών οργάνων, τεστ αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου, μοριακός καρυότυπος και έλεγχος για κληρονομούμενες θρομβοφιλίες στην περίπτωση που οι αποβολές γίνονται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
Υπερέμεση εγκυμοσύνη
Συνήθως η ναυτία και οι εμετοί αποτελούν κοινά συμπτώματα μεταξύ των περισσότερων εγκύων γυναικών, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη λήψη υγρών και την κατανάλωση τακτικών και μικρών γευμάτων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από τη γυναικολόγο και την υποστήριξη από την οικογένεια. Επίσης, αυτά τα συμπτώματα μειώνονται καθώς περνούν οι μήνες της εγκυμοσύνης.
Ακόμα, όταν η γυναίκα κυοφορεί δίδυμα ή όταν υπάρχει το άγχος της υπογονιμότητας, τότε είναι πιθανό να παρουσιαστούν εμετοί και ναυτία, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιεμετικών εφόσον η έντασή τους είναι τουλάχιστον μέτρια και συνοδεύεται από αδυναμία κατανάλωσης τροφής και υγρών.
Στην υπερέμεση εγκυμοσύνη όμως, που είναι μια σπάνια περίπτωση, οι εμετοί είναι καθημερινοί και επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα στη μέρα, η γυναίκα φτάνει στο σημείο να αφυδατωθεί, να χάσει βάρος. Όταν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα με αυτή τη συχνότητα τότε η έγκυος πρέπει να ενημερώνει κατευθείαν τη γυναικολόγο της, διότι θα απαιτηθεί άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο ώστε να της χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία αφού βέβαια προηγηθεί η διάγνωση υπερέμεσης εγκυμοσύνης.
Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.