Θεραπεία Πολυπόδων - Μαρίνα Τοσουνίδου
flower-1
flower-2

services

Θεραπεία Πολυπόδων

Η θεραπεία των πολυπόδων, των μικρών και συνήθως καλοηθών μορφωμάτων που εντοπίζονται μέσα στη μήτρα, γίνεται κυρίως με υστεροσκόπηση, αλλά σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, υπάρχει και άλλη προσέγγιση.

Κάποιες φορές οι πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν και στον τράχηλο και η απομάκρυνσή τους είναι αρκετά εύκολη, εάν έχουν τον λεγόμενο μίσχο.

Οι πολύποδες μπορεί να κυμαίνονται από μερικά χιλιοστά έως και εκατοστά και συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ των 40 και των 50 ετών. Μάλιστα, περίπου το 45% των γυναικών εντοπίζει τους πολύποδες τυχαία, διότι δεν εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, οπότε το εύρημα το αντιλαμβάνεται η γυναικολόγος κατά την καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση.

Μέχρι σήμερα ο λόγος εμφάνισης των πολυπόδων δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά γνωρίζουμε ότι κάποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η λήψη ταμοξιφένης και ο διαβήτης.

Μπορεί σε πολλά περιστατικά οι πολύποδες να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά τα πιο κοινά από αυτά είναι η έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο, η μεσοκυκλική αιμορραγία και κάποιες φορές μπορεί η υπογονιμότητα να αποτελεί σύμπτωμα.

Η γυναικολόγος μπορεί με υπέρηχο να προβεί στη διάγνωση του πολύποδα, ενώ με την υστεροσκόπηση δίνεται η δυνατότητα για διάγνωση και βέβαια για θεραπεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδομήτριοι πολύποδες ενδέχεται να αποτελούν το πρώτο σημάδι καρκίνου της μήτρας ή να βάζουν εμπόδια στη σύλληψη και στην ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης. Για αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα να προχωρά άμεσα στην απομάκρυνσή του, πάντα υπό την καθοδήγηση της γυναικολόγου της.

Πώς γίνεται η θεραπεία πολυπόδων

Η υστεροσκόπηση είναι η πιο σύγχρονη και άμεση θεραπεία των πολυπόδων. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα, η οποία εισάγεται από τον κόλπο στο ενδομήτριο, η γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει κατευθείαν τον πολύποδα και στη συνέχεια αξιοποιώντας ειδικά εργαλεία να τον απομακρύνει με ασφάλεια.

Ο πολύποδας που εξάγεται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, ώστε να επιβεβαιωθεί η καλοήθης φύση του. Παράλληλα, όταν ο πολύποδας αφορά γυναίκα που έχει περάσει την εμμηνόπαυση και δεν υπάρχει η έγνοια της γονιμότητας, τότε υπάρχει και δεύτερη θεραπευτική προσέγγιση που λέγεται απόξεση του ενδομήτριου.

Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία η γυναικολόγος δεν έχει άμεση οπτική επαφή με τον πολύποδα, όπως στην υστεροσκόπηση, και συνεπώς δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί εάν ο πολύποδας έχει απομακρυνθεί πλήρως.

Μετά τη θεραπεία των πολυπόδων η γυναίκα μπορεί να νιώσει κάποιες ενοχλήσεις που θα σταματήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι διαχειρίσιμες με τη λήψη παυσίπονων. Πρακτικά, μπορεί να γυρίσει στην καθημερινότητά της και στην εργασία της σε δύο μέρες, καθώς συνήθως συστήνεται μία μέρα ανάρρωσης.

Επίσης, η γυναίκα είναι πιθανό να παρατηρεί λίγο αίμα για ένα μήνα μετά την αφαίρεση του πολύποδα κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό, διότι επουλώνεται το εσωτερικό της μήτρας.

Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.