services
Θεραπεία Κολπίτιδας
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στις γυναίκες είναι η γνωστή κολπίτιδα, δηλαδή μολύνσεις ή φλεγμονές του κόλπου, οι οποίες εκδηλώνονται τις περισσότερες φορές με κνησμό και αυξημένες εκροές κολπικών υγρών.
Μπορεί η θεραπεία της κολπίτιδας να φαντάζει απλή, αλλά στην πράξη ενδέχεται να αποδειχθεί περίπλοκη υπόθεση εξαιτίας της πολύπλοκης φυσιολογίας του κόλπου και των παραγόντων που ορίζουν την ομαλή λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα, σε έναν φυσιολογικό κόλπο διαβιεί μεγάλος πληθυσμός μικροοργανισμών, οι γαλακτοβάκιλλοι, συνθέτοντας την καλή χλωρίδα της περιοχής και κατ’ επέκταση συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της.
Οι ουσίες που παράγονται από τους γαλακτοβάκιλλους συμβάλλουν στη διατήρηση του pH του κόλπου στις κατάλληλες τιμές και έτσι αποφεύγεται η αποίκιση του κόλπου από άλλους ανεπιθύμητους και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Πρακτικά όταν πρόκειται για κολπίτιδα σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί αυτή η χλωρίδα δίνοντας τη δυνατότητα σε παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν, να αλλάξουν το pH και έτσι να αρχίσει η εκδήλωση των συμπτωμάτων, δηλαδή ο κνησμός και η παραγωγή υγρών στον κόλπο.
Μόλις αυτά τα συμπτώματα γίνουν αντιληπτά η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί τη γυναικολόγο της για να προχωρήσει άμεσα στη διάγνωση και στη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας.
Κολπίτιδα από φλεγμονή
Οι φλεγμονές ή μολύνσεις του κόλπου εκδηλώνονται πιο συχνά στη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορεί να επηρεάσουν τόσο την είσοδο του κόλπου όσο και το εσωτερικό του, ακόμη και τον τράχηλο, το ενδομήτριο και τις σάλπιγγες.
Οι μύκητες, οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, τα αναερόβια και τα αερόβια μικρόβια είναι οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που προξενούν τις κολπίτιδες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το αίτιο μπορεί να είναι ιός, όπως ο HPV που αφορά τα κονδυλώματα ή ο HSV που σχετίζεται με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ειδικά κάποιοι τύπου του ιού HPV συνδέονται ευθέως με τον καρκίνο του τραχήλου και του κόλπου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σειρά παραγόντων, στους οποίους οφείλεται η εκδήλωση της κολπίτιδας. Η κακή ή η ελλιπής υγιεινή του κόλπου, όπως είναι οι αραιές πλύσεις και η συνεχή χρήση ταμπόν, οι πολλές εκτρώσεις, η χρήση αποσμητικών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, η ένδυση με πολύ σφιχτά παντελόνια ή σορτσάκια και η συνολικά αδύναμη κατάσταση του οργανισμού που μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα, στο άγχος, στη διατροφή, στην έλλειψη ύπνου και άσκησης, αυξάνουν τις πιθανότητες για κολπίτιδα στις γυναίκες.
Μύκητες και κολπίτιδα
Εξάλλου, η ανάπτυξη μυκήτων μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Είναι γεγονός ότι η επί μακρόν χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος θεωρείται η κύρια αιτία ανάπτυξης μυκήτων και για αυτό με κάθε τέτοια θεραπεία καλό είναι να λαμβάνετε κάποιο φυσικό προϊόν που συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου.
Η τακτική χορήγηση κορτιζόνης, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η είσοδος σε μέρη με μολυσμένα υγρά, όπως είναι οι πισίνες και οι τουαλέτες, νόσοι που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, όπως ο διαβήτης, αλλά και η ένδυση με συνθετικά εσώρουχα και ρούχα, προδιαθέτουν την ανάπτυξη μυκήτων και επομένως την εμφάνιση κολπίτιδας.
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε και για αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα να επισκεφθεί άμεσα τη γυναικολόγο της αμέσως μετά την παρατήρηση των συμπτωμάτων, ώστε να γίνει η διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Ο πόνος μετά τη σεξουαλική επαφή, η μεγάλη έκκριση κολπικών υγρών, η ερυθρότητα, το τσούξιμο, ο κνησμός, το πρήξιμο στον κόλπο είναι σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν στη γυναικολόγο.
Οι μύκητες προκαλούν έντονο κνησμό και τσούξιμο στον κόλπο και παραγωγή λευκών κολπικών υγρών, τα οποία είναι άοσμα, ενώ μπορεί να δυσκολεύεστε στην ούρηση ή να έχετε έντονη δυσπαρευνία.
Δύσοσμα υγρά κίτρινου και πράσινου χρώματος εμφανίζονται στην κολπίτιδα από τριχομονάδες, ενώ τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε σαλπιγγίτιδα, ακόμη και στειρότητα.
Η θεραπεία της κολπίτιδας
Στα περισσότερα περιστατικά η κολπίτιδα θεραπεύεται με τον συνδυασμό αντιβιοτικού και κρεμών τοπικής επάλειψης ή κολπικών υπόθετων. Όμως υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών, το οποίο θα υποτροπιάσει μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας είτε λόγω ανθεκτικότητας στο αντιβιοτικό είτε εξαιτίας νέα μόλυνσης.
Για αυτό λοιπόν η καλύτερη θεραπεία της κολπίτιδας είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα η έμφαση στην καλή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων επιλέγοντας προϊόντα με pH που δεν αλλοιώνουν τη χλωρίδα του κόλπου, η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή και η σωστή διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η επιλογή βαμβακερών εσώρουχων, η άμεση αλλαγή του μαγιό μετά από μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα και η αποφυγή της επαφής με τα πλακάκια ή την άμμο περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της κολπίτιδας.
Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.