Θεραπεία Ακράτειας Ούρων - Μαρίνα Τοσουνίδου
flower-1
flower-2

services

Θεραπεία Ακράτειας Ούρων

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων στις γυναίκες εξαρτάται από τον τύπο της ακράτειας και το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται.

Στατιστικά είναι γεγονός ότι 3 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα υποφέρουν από κάποιο είδος ακράτειας ούρων, η οποία μάλιστα μπορεί να εκδηλωθεί ανεξάρτητα από την ηλικία.

Δυστυχώς η ακράτεια ούρων προκαλεί αμηχανία στις γυναίκες και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους και την κοινωνική ζωή τους, με αποτέλεσμα τελικά να την περιορίζουν δραστικά και να οδηγούνται ακόμη και στην κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα το 50% των γυναικών θα εμφανίσει κάποιο τύπο ακράτειας σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ το 66% των γυναικών που πάσχουν από ακράτεια ούρων δεν έχει απευθυνθεί καν στη γυναικολόγο του. Ένα άλλο αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι οι γυναίκες αναμένουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι να επισκεφθούν ειδικό και να λάβουν διάγνωση.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ακράτεια ούρων θεραπεύεται και βέβαια δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη για τη γυναίκα επειδή περνούν τα χρόνια. Στη σημερινή εποχή η ακράτεια ούρων δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, διότι πολύ απλά η γυναίκα μπορεί να πάρει πίσω τη ζωή της.

Οι τύποι της ακράτειας ούρων

Τέσσερις είναι οι τύποι της ακράτειας ούρων στις γυναίκες και συνοψίζονται ως εξής:

1.   Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου

2.   Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

3.   Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση

4.   Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου

Στην πρώτη περίπτωση τα ούρα απελευθερώνονται, καθώς υπάρχει ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται μετά από αυξημένη πίεση στην κοιλιά που μπορεί να προκαλέσουν ο βήχας, το φτάρνισμα, το γέλιο ή η μεταφορά βαριών αντικειμένων. Μάλιστα αυτός ο τύπος ακράτειας συναντάται τις περισσότερες φορές σε πιο νέες γυναίκες. Η ακράτεια μεικτού τύπου συνδυάζει και τις δύο προηγούμενες μορφές. 

Γιατί εμφανίζεται η ακράτεια ούρων;

Όταν αλλάζει η ανατομία του ουροποιητικού συστήματος ή οι μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που τους ελέγχουν τότε μπορεί να εκδηλωθεί ακράτεια ούρων. Για να συμβούν τέτοιες αλλαγές όμως πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλες καταστάσεις όπως είναι η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, νευρολογικά νοσήματα και τραύματα, ορμονικές διαταραχές, καθώς επίσης η εγκυμοσύνη και η γέννα.

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων

Αξιολογώντας τα δεδομένα από την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο η γυναικολόγος είναι σε θέση αν κατευθύνει τη γυναίκα στην κατάλληλη θεραπεία η οποία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της ακράτειας ούρων.

-Ακράτεια επιτακτικού τύπου: Σε πρώτη φάση η θεραπεία αποτελείται από αλλαγές στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα ελάττωση της κατανάλωσης καφέ, καλή ενυδάτωση και απώλεια βάρους εάν πρόκειται για άτομο που είναι παχύσαρκο.

Επόμενο θεραπευτικό στάδιο είναι η φαρμακευτική αγωγή με αντιχολινεργικά που διαρκεί τέσσερις εβδομάδες και η χρήση οιστρογόνων, εάν πρόκειται για γυναίκες στην εμμηνόπαυση που εμφανίζουν και ατροφία του κόλπου.

Εάν δεν υπάρξει καλό αποτέλεσμα, τότε εφαρμόζεται θεραπεία botox στην ουροδόχο κύστη, τα αποτελέσματα της οποίας διαρκούν έξι μήνες και μπορεί να επαναληφθεί.

Παρόμοια επεμβατική θεραπεία είναι και η διαδερμική διέγερση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου, με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργία των νεύρων της κύστης.

Τελευταία θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορες τεχνικές, αλλά η γυναίκα θα πρέπει να παρακολουθείται ιατρικά για το υπόλοιπο της ζωής της και μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές.

-Ακράτεια από προσπάθεια: Η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση σε αυτόν τον τύπο ακράτειας είναι σωματικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται για ένα τρίμηνο, ώστε να αποδώσουν αποτελέσματα.

Στην περίπτωση επιμονής της ακράτειας η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η τοποθέτηση μια συνθετικής ταινίας για τη στήριξη της ουρήθρας. Αυτή η επέμβαση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 80-90% σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Επιπλέον των παραπάνω υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής, η οποία προτείνεται όμως όταν η γυναίκα έχει υποκείμενα νοσήματα που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για χειρουργική επέμβαση.

-Ακράτεια μεικτού τύπου: Σε αυτή την περίπτωση η γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και ανάλογα με εκείνο που θα θεωρήσει ως το κυρίαρχο θα επιλέξει και την κατάλληλη θεραπεία.

-Ακράτεια από υπερπλήρωση: Για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία του σφιγκτήρα να αντιμετωπίσει την πίεση που προέρχεται από την κύστη, χρειάζεται να εντοπιστεί το αίτιο που έχει οδηγήσει στην ακράτεια αυτού του τύπου.

Συνήθως, υπάρχει μια μάζα στην πύελο ή κάποιο νευρολογικό νόσημα, όπως το Parkinson, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή και ο διαβήτης. Έτσι, το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν ή να θεραπευτούν αυτά τα νοσήματα και κατ’ επέκταση να αντιμετωπιστεί και η ακράτεια.

Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.