Αντιμετώπιση δυσπλασίας Τραχήλου από HPV - Μαρίνα Τοσουνίδου
flower-1
flower-2

services

Αντιμετώπιση δυσπλασίας Τραχήλου από HPV

Η ανάγκη για αντιμετώπιση της Δυσπλασίας Τραχήλου από HPV προκύπτει από τη μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που είναι συχνός στους ανθρώπους και μάλιστα με περισσότερες από 200 διαφορετικές μορφές.

Όταν ο ιός HPV κάνει επαφή με τον βλεννογόνο ή το δέρμα ενσωματώνει το DNA του στα κύτταρα τα οποία προσβάλλει και στη συνέχεια η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μετά από χρόνια. Το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας.

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και η δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας εκδηλώνονται εξαιτίας του ιού HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προσβάλλουν συγκεκριμένα τον τράχηλο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου σε βάθος δεκαετίας.

Είναι γεγονός, ότι η χρήση προφυλακτικού στη σεξουαλική ζωή προφυλάσσει από τον κίνδυνο να κολλήσει ο άνθρωπος τον ιό HPV, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εκμηδενίζεται αυτός ο κίνδυνος.

Τα Κονδυλώματα και η θεραπεία τους

Τα κονδυλώματα αποτελούν ένα από τα συχνότερα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα στις γυναίκες αλλά και στους άντρες και προκαλούνται όταν το άτομο κολλήσει κάποια από τις εκατοντάδες μορφές του ιού HPV.

Μάλιστα το 50-70% των ανθρώπων που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, εκτιμάται ότι θα μολυνθεί από τον ιό σε κάποια φάση της ζωής του και βέβαια θα τον μεταδώσει και στον/ην σύντροφό του εάν δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την ερωτική επαφή.

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με προεξοχές επάνω στο δέρμα αλλοιώνοντας την υφή του. Μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και να έχουν την όψη μικρών σπυριών ή εκείνη του κουνουπιδιού σε πολύ μικρότερο όμως μέγεθος.

Τα κονδυλώματα δεν συνοδεύονται από φαγούρα ή τσούξιμο ή πόνο και αποτελούν ένδειξη λοίμωξης από τον ιό HPV, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν προδιαθέτουν για καρκίνο.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται τις περισσότερες φορές με καυτηριασμό μέσω Laser ή με ηλεκτροκαυτηριασμό, διαδικασία που απαιτεί τοπική αναισθησία.

Εάν τα κονδυλώματα είναι μεμονωμένα ή πρόκειται για περιστατικό που έχει υποτροπιάσει μετά από την παραπάνω θεραπεία, τότε χορηγείται κρέμα για τοπική επάλειψη για διάστημα μερικών εβδομάδων.

Τι είναι η δυσπλασία τραχήλου και πώς προλαμβάνεται

Οι αλλοιώσεις στον τράχηλο από τη μόλυνση με τον ιό HPV εντοπίζονται στη ζώνη μετάπτωσης, δηλαδή στην περιοχή που χωρίζεται από τον ενδοτράχηλο και τον εξωτράχηλο.

Με τη διενέργεια του Τεστ Παπανικολάου εντοπίζονται οι βλάβες στα κύτταρα που κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Παράλληλα, η γυναικολόγος συστήνει κολποσκόπηση και βιοψία για να εντοπιστούν οι βασικές αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί από τον ιό HPV. Αυτές είναι οι CIN1, CIN2, CIN3 και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η δυσπλασία στον τράχηλο ενδέχεται να οδηγήσει σε καρκίνο με το πέρασμα των χρόνων, ιδίως όμως όταν υπάρχουν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που προδιαθέτουν κάτι τέτοιο, όπως είναι το κάπνισμα, οι πολλοί διαφορετικοί σεξουαλικοί σύντροφοι και η λοίμωξη από ογκογόνο HPV.

Για να αποφευχθεί η λοίμωξη από τον ιό HPV η επιστήμη έχει εφεύρει εδώ και χρόνια ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο καλύπτει για τα πιο κοινά στελέχη του HPV.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας της γυναίκας είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και ειδικά το Τεστ Παπανικολάου, που διενεργείται με τη συνδρομή της γυναικολόγου.

Συνδυαστικά με τα παραπάνω το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή αποτελεί άλλο ένα μέτρο πρόληψης, ενώ και η καλή διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών βιταμινών βοηθούν στην πρόληψη.

Εάν πρόκειται για εμμένουσα δυσπλασία τραχήλου ή δυσπλασία CIN 1, 2 ή 3, τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η κωνοειδής εκτομή του εξωτερικού μέρους του τραχήλου, επέμβαση που διενεργείται με Laser ή loop.

Ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες του τραχήλου και θεραπεία

Οι ενδοεπιθηλιακές τραχηλικές δυσπλασίες είναι παθολογικές αλλαγές που εντοπίζονται στα επιφανειακά κύτταρα του τραχήλου μετά από επισκόπηση.

Αυτές οι αλλοιώσεις δεν σχετίζονται με καρκίνο, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε τέτοιο αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα και βέβαια αν δεν αντιμετωπιστούν από τη γυναικολόγο.

Συνήθως οι ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες του τραχήλου εντοπίζονται σε γυναίκες 25-35 ετών με τον ιό HPV να είναι ο συνήθης ύποπτος. Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε πολύ νεαρή ηλικία, όπως και η τεκνοποίηση, το σεξ με πολλούς διαφορετικούς συντρόφους ή οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλακτικό αυξάνουν τον κίνδυνο για ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες του τραχήλου. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης το κάπνισμα και η λήψη φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές η τραχηλική δυσπλασία δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα και δεν εντοπίζεται κλινικά, οπότε η διάγνωση βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις, με κυριότερη και σε αυτή την περίπτωση το Τεστ Παπανικολάου στο οποίο πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες μετά τα 21 χρόνια τους.

Στην περίπτωση ενός παθολογικού Τεστ Παπανικολάου η γυναίκα υποβάλλεται σε κολποσκόπηση για να εντοπιστεί οπτικά η βλάβη και ενδέχεται να γίνει και βιοψία.

Στη μέτρια και σοβαρή δυσπλασία (CIN2 και CIN3), που κρύβει τον κίνδυνο του καρκίνου μελλοντικά, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση. Η αντιμετώπιση γίνεται με CO2 Laser ή Loop (ηλεκτροδιαθερμία) αφαιρώντας τη βλάβη και προσφέρει πλήρη ίαση αν και ένα 10% ενδέχεται να υποτροπιάσει.

Από την άλλη πλευρά οι χαμηλές αλλοιώσεις CIN 1 πολλές φορές υποχωρούν από μόνες τους για αυτό η συνήθης οδηγία της γυναικολόγου είναι η αναμονή και η παρακολούθηση με τακτικές κυτταρολογικές εξετάσεις και κολποσκοπήσεις, καθώς επίσης και με εξετάσεις μοριακής βιολογίας (HPV DNA test) που εντοπίζουν και τυποποιούν, με μεγάλη ακρίβεια, στελέχη του ιού.

Η καλύτερη θεραπεία βέβαια παραμένει η πρόληψη και στην περίπτωση των δυσπλασιών είναι η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η σταθερή σεξουαλική ζωή με τη λήψη μέτρων προφύλαξης και βέβαια ο εμβολιασμός που έχει ιδιαίτερη αξία στα νεαρά κορίτσια.

Έχετε περισσότερες απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας.